Refactoring – Adatbázisok újratervezése

Adatbázisokkal kapcsolatos cikkek / Könyvajánlók (1518 katt)

Scott W.Ambler és Pramod J.Sadalage könyve, a Refactoring – Adatbázisok újratervezése – mely magyarul a Kiskapu Kiadónál jelent meg 2009-ben – a fokozatos adatbázis-felépítés illetve -módosítás témakörét tárgyalja mintegy 280 oldalon keresztül. A könyv eredetije angol nyelvű, de a magyar fordítás is egészen jóra sikerült, bár szerintem néhány szakkifejezést kár volt magyarítani (pl. a trigger – kioldó páros egy kissé furcsa volt számomra).

A könyv olyan fejlesztőknek szól, akik munkájuk során adatbázisokkal kerülnek kapcsolatba: megmutatja, hogy hogyan lehet a táblák, az adatok, a tárolt eljárások és a triggerek kis módosításával jelentősen javítani bármilyen adatbázis felépítésén. Ezt a szerzők úgy teszik meg, hogy néhány oldalas „recepteken” keresztül mutatják be az évek során általuk kidolgozott vagy megismert módszereket. A szerzők Oracle-t és Java-t használnak a példák felépítése során, ám az ismertetett elvek egyéb relációs adatbázisok esetén is jól alkalmazhatók.

A könyvben bemutatott receptek többsége az alábbi séma szerint épül fel, melyet kimondottan az adatbázisok újratervezési feladataihoz szabtak:

- a példa megnevezése
- cél
- előnyök és hátrányok
- a sémamódosítás lépései
- az adatáttelepítés lépései
- a kapcsolódó programok módosításának lépései

A két szerző az esetek többségében ebben a szerkezetben, lépésről lépésre végigvitt példákon keresztül ismerteti az egyes módszereket.

Úgy gondolom, hogy a könyvben ismertetett dolgok többségére az adatbázisokkal dolgozó fejlesztők valószínűleg előbb-utóbb maguktól is rájönnek, ám a könyv egy helyen összegyűjtve, jól leírva és érthetően megfogalmazva foglalja össze az adatbázisok felépítése és módosítása során felhasználható technikákat. Kezdők számára különösen hasznos lehet, ha nem évek során, a saját kárukon okulva kell elsajátítani a mások által már rég felfedezett módszereket, hanem egy viszonylag rövid könyv elolvasása után birtokába juthatnak jó néhány hasznos ötletnek.

Összességében nekem tetszett a könyv, ezért ajánlom mindenkinek, aki adatbázisokkal foglalkozik, mind a kezdő, mind a tapasztalt fejlesztőket beleértve.

Előző oldal Kapitány
Vélemények a műről (eddig 1 db)