A NetBeans IDE és a PHP

Webfejlesztéssel kapcsolatos cikkek / PHP (10318 katt)

A NetBeans IDE egy Java-ban írt, nyílt forráskódú integrált fejlesztői környezet (Integrated Development Environment), melynek fejlesztését jelenleg az Oracle támogatja. Több programozási nyelvhez is lehet használni, többek között a Java, a C, a C++ és a PHP nyelvekhez tölthető le előre elkészített csomag. A cikk írásának pillanatában a NetBeans IDE a 7.1 verziónál tart, de folyamatosan jelennek meg az újabb kiadások.

Számomra a legfontosabb az említett nyelvek közül a PHP, így ebben az írásban a PHP programozó szemszögéből nézve járom körül a témát. Egy ilyen rövid cikkben nem lehet egy igen összetett rendszer minden tulajdonságát részletesen ismertetni, így a cikket inkább kedvcsinálónak szántam azon fejlesztők részére, akik még nem próbálták ki a NetBeans-t, vagy esetleg még soha nem dolgoztak PHP-fejlesztéseik során bonyolultabb fejlesztői környezetben.

Az IDE több operációs rendszer alatt is működik, a NetBeans letöltési oldalán jelenleg a Windows, a Linux, a Solaris és a Mac OS X van felsorolva. Én Windows és Linux alatt próbáltam ki a programot, Windows alatt használom rendszeresen, és eddig nem találkoztam különösebb problémával. Tapasztalataim szerint nem kell túl erős gép a használatához, régi, több éves gépeken is elfogadható sebességgel működik.

Néhány, a témához kapcsolódó hasznos link:

A NetBeans honlapja: http://netbeans.org/index.html
A NetBeans IDE letöltése: http://netbeans.org/downloads/index.html
NetBeans és PHP Development: http://netbeans.org/features/php/index.htmlMiért érdemes használni a Netbeans IDE-t? Tudjuk, hogy PHP programokat akár egy egyszerű Notepad segítségével is elő lehet állítani, csak ez egy elég kényelmetlen módszer. Vannak olyan programok, mint például a Notepad++, amelyek ismernek néhány egyszerűbb kényelmi funkciót, mint pl. a szintaxis-kiemelés. A NetBeans IDE viszont számos olyan komolyabb lehetőséget tartalmaz, amelyek nagy mértékben megkönnyítik a PHP programozó életét.Milyen hasznos lehetőségeket biztosít számunkra a NetBeans IDE? A következőkben a teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat ezek közül, főleg olyanokat, amelyeket saját munkám során szoktam használni:

- projektek létrehozása: több fileból álló projekteket hozhatunk létre; ezeket egy faszerkezetbe csoportosítva kezeli a program

- szintaxis-kiemelés (syntax highlighting): mint ahogyan az a képernyőképen is látható, a NetBeans kiszínezi a forráskódot, ami nagy mértékben javítja a kód olvashatóságát

- kódkiegészítés: ha beírunk egy kódtöredéket (pl. mysql), akkor a program felajánlja – többek között – a mysql-lel kezdődő függvények listáját

- code templates: rövidítések beírásával hosszabb kódrészleteket hozhatunk létre. Pl. be kell írni az editorba a cls szót, majd Tab-ot kell nyomni, és a program létrehozza egy osztály (class) kódjának vázát. A code templates listája a Tools / Options menüpont Editor / Code Templates fülén szerkeszthető.

- hibák jelzése: bizonyos szintaktikai hibákat is jelez a rendszer; a forráskódban aláhúzza pirossal a hibásnak talált részeket, így már a futtatás előtt kiderülhetnek az elgépelések

- a forráskód formázása: a program a Source / Format menüpont használatával rendezett alakra hozza a forráskódot, ami akkor lehet különösen hasznos, ha egy (pl. más által írt) első látásra zavaros, összevissza megírt kódot szeretnénk valamivel áttekinthetőbb formába hozni. A formázási beállításokat a Tools / Options menüpont Editor / Formatting fülén szerkeszthetjük.

- kódrészleteket nyithatunk ki és csukhatunk össze a + / - ikonok segítségével

- CSS stíluslapokat is szerkeszthetünk benne; ebben az esetben is működik a kód színezése és a kódkiegészítés

- az Alt + Insert gombok lenyomásával számos hasznos funkció érhető el. Ilyen pl. a szövegben elérhető Lorem Ipsum Text generátor, amely egy „Lorem Ipsum...” szöveget állít elő.

- az IDE támogat néhány verziókezelő rendszert is, pl. a Subversion-t

Az itt röviden felsorolt lehetőségek természetesen csak egy kis részét jelentik a NetBeans IDE tudásának. Remélem, hogy ettől függetlenül sikerült felkelteni az érdeklődést eme nagyszerűen használható fejlesztői környezet iránt.

Előző oldal Kapitány
Vélemények a műről (eddig 1 db)